Kvasovke Saccharomyces boulardii se zaradi svojih probiotičnih lastnosti pogosto pojavljajo kot sestavina prehranskih dopolnil. Proizvedejo veliko količino ocetne oziroma etanojske kisline, ki jo sicer poznamo kot osrednjo sestavino kisa.

V praksi se bakterije uporabljajo za zdravljenje diareje in drugih črevesnih bolezni, vendar doslej ni bilo jasno, zakaj tako uspešno delujejo kot probiotiki.

Belgijski raziskovalci so odkrili, da Saccharomyices boulardii proizvedejo veliko etanojske kisline, ki služi kot konzervans in tako zavira razvoj škodljivih mikroorganizmov. Za proizvodnjo večje količine kisline sta odgovorni dve posebni mutaciji v sevu. Na podlagi izolacije teh genov bodo raziskovalci v prihodnje poskusili še bolje razvozlati povezavo med etanojsko kislino in probiotičnim delovanjem omenjenih kvasovk.

Vir: Benjamin Offei, Paul Vandecruys, Stijn De Graeve, María R. Foulquié-Moreno, Johan M. Thevelein. 2019. Unique genetic basis of the distinct antibiotic potency of high acetic acid production in the probiotic yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii. Genome Research.