Za zdrav razvoj ploda je pomembno, da nosečnice uživajo dovolj hranil, ki jih dobijo z raznovrstno prehrano. To predstavlja problem predvsem v manj razvitih državah. Po mnenju strokovnjakov je rešitev za zdrav razvoj ploda uvajanje prehranskih dopolnil pri nosečnicah.

Da bi preizkusili delovanje prehranskega dopolnila, so nosečnicam v Demokratični republiki Kongo, Gvatemali, Indiji in v Pakistanu ponudili dopolnilo z esencialnimi vitamini, minerali, ter maščobnimi kislinami in beljakovinami. Ženske so uživale dopolnilo tri mesece pred zanositvijo ali pa v prvem tromesečju nosečnosti. V primerjavi z ženskami, ki niso uživale omenjenega dopolnila, se je pri testiranih ženskah pojavilo 31 % manj možnosti za pojav majhnega novorojenčka in 22 % manj možnosti za otroka, ki je majhen za svojo gestacijsko starost.

Raziskovalci tako ugotavljajo, da je tudi v revnejših predelih sveta z relativno nizkimi sredstvi mogoče izboljšati prehranski vnos nosečnic v zgodnjih fazah nosečnosti.

Vir: K Michael Hambidge, Jamie E Westcott, Ana Garcés, Lester Figueroa, Shivaprasad S Goudar, Sangappa M Dhaded, Omrana Pasha, Sumera A Ali, Antoinette Tshefu, Adrien Lokangaka, Richard J Derman, Robert L Goldenberg, Carl L Bose, Melissa Bauserman, Marion Koso-Thomas, Vanessa R Thorsten, Amaanti Sridhar, Kristen Stolka, Abhik Das, Elizabeth M McClure, Nancy F Krebs. 2019. A multicountry randomized controlled trial of comprehensive maternal nutrition supplementation initiated before conception: the Women First trial. The American Journal of Clinical Nutrition; 109 (2): 457.