Aminokislina L-norvalin se pogosto znajde kot sestavina prehranskih dopolnil za uporabo pri športu. Za uspešnejše treninge in hitrejše okrevanje po njih jo uporabljajo predvsem bodybuilderji in nekateri drugi športniki. Aktivni ljudje namreč potrebujejo večji vnos beljakovin.

Zaužite beljakovine vsebujejo aminokisline, ki se v črevesju razgradijo, da lahko tvorijo nove beljakovine. A aminokislina L-norvalin ne sodi med tiste aminokisline, ki v telesu običajno tvorijo nove beljakovine, temveč med t.i. posnemovalne, ki preslepijo telo, da ustvarja »neprave« proteine. Dolgoročno uživanje takšnih aminokislin ima lahko za človeka negativne posledice. Avstralski raziskovalci na podlagi svoje raziskave uporabnike na primer opozarjajo, da L-norvalin lahko škoduje možganom.

Pred jemanjem kakršnih koli dopolnil v povezavi s športom se je zato priporočeno posvetovati s strokovnjaki, ki obvladujejo področje prehranjevanja. Kupujte izdelke preverjenih proizvajalcev, pred uživanjem pa preverite tudi deklaracijo vsakega izdelka.

Vir: Kate Samardzic, Kenneth J. Rodgers. 2019. Cytotoxicity and mitochondrial dysfunction caused by the dietary supplement l-norvaline. Toxicology in Vitro.