Mielofibroza je bolezen kostnega mozga, ki telesu onemogoča normalno proizvajanje krvnih celic. Posledice bolezni so huda slabokrvnost, šibkost, utrujenost in povečana vranica. Bolezen predstavlja eno izmed oblik kronične levkemije.

Obstajajo tri vrste krvnih celic; bele krvničke, rdeče krvničke in trombociti, ki nastajajo v kostnem mozgu. Mielofibroza povzroči neobičajno povečanje celic, ki proizvajajo kolagenska vlakna. Zaradi povečanja kolagenskih vlaken pa telo ne more normalno proizvajati krvnih celic.

Raziskovalci z japonske Kobe University so ugotovili, da ima pri tem veliko vlogo tudi vitamin D. Receptorji vitamina D namreč nadzirajo lokacijo hematopoetskih celic v kostnem mozgu. S preizkusom presaditve kostnega mozga pri miših so prišli do zanimive ugotovitve. S prehrano, ki ne vsebuje veliko vitamina D in z zaviranjem makrofagov jim je v veliki meri namreč uspelo preprečiti začetek pojava mielofibroze.

Rezultati so tako pokazali, da vitamin D s proizvajanjem makrofagov igra pomembno vlogo pri razvoju mielofibroze. Za zdravljenje bolezni je nujna presaditev kostnega mozga, ki pa je neustrezna za številne starejše paciente. Nove ugotovitve bodo tako morda pripomogle k razvoju drugačne metode zdravljenja starejše populacije.

Vir: Kanako Wakahashi, Kentaro Minagawa, Yuko Kawano, Hiroki Kawano, Tomohide Suzuki, Shinichi Ishii, Akiko Sada, Noboru Asada, Mari Sato, Shigeaki Kato, Kotaro Shide, Kazuya Shimoda, Toshimitsu Matsui, Yoshio Katayama. 2019. Vitamin D receptor-mediated skewed differentiation of macrophages initiates myelofibrosis and subsequent osteosclerosis. Blood.