Vitamin D ima številne koristi za naše zdravje. Pod vplivom sončne svetlobe ga tvori človekovo telo samo, lahko pa ga zaužijemo tudi s hrano. Pomembna lastnost vitamina D pa je tudi ta, da lahko vpliva na celice imunskega sistema.

Škotski raziskovalci so zato preverili, kako vitamin D vpliva na imunski sistem, natančneje, kako dendritične celice vplivajo na T celice. Le-te so pri zdravih ljudeh ključnega pomena za boj z okužbami, medtem ko pri ljudeh z avtoimunimi boleznimi lahko reagirajo ravno nasprotno in začnejo napadati lastno tkivo.

Raziskava na miših in ljudeh je pokazala, da vitamin D vpliva na dendritične celice tako, da te proizvajajo več molekule CD31, ki nato vpliva na aktivacijo T celic. Pomanjkanje vitamina D zato lahko negativno vpliva na imunski sistem in poveča dovzetnost za pojav avtoimunih bolezni.

Vir: Louise Saul, Iris Mair, Alasdair Ivens, Pamela Brown, Kay Samuel, John D. M. Campbell, Daniel Y. Soong, Nadine Kamenjarin, Richard J. Mellanby. 2019. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Restrains CD4 T Cell Priming Ability of CD11c Dendritic Cells by Upregulating Expression of CD31. Frontiers in Immunology.