Nekatere raziskave so doslej pokazale, da uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom D lahko pripomore k zmanjšanemu tveganju za pojav kardiovaskularnih bolezni. A najnovejša raziskava iz ZDA ugotavlja, da temu ni tako. Dodajanje vitamina D z dopolnili namreč ne zmanjša pojavnosti srčnih kapi in drugih hujših posledic srčno-žilnih bolezni.

V najnovejšo raziskave je bilo vključenih več kot 83.000 bolnikov, polovica od njih je uživala prehranska dopolnila z vitaminom D, medtem ko je druga polovica jemala placebo. Izkazalo se je, da so bili rezultati podobni v obeh skupinah.

Strokovnjaki pa ne dvigajo rok od vitamina D, ampak ga vseeno priporočajo za jemanje, predvsem pri bolnikih z osteoporozo in tistim posameznikom, so premalo izpostavljeni sončni svetlobi.

Vir:  Mahmoud Barbarawi, Babikir Kheiri, Yazan Zayed, Owais Barbarawi, Harsukh Dhillon, Bakr Swaid, Anitha Yelangi, Saira Sundus, Ghassan Bachuwa, Mohammad Luay Alkotob, JoAnn E. Manson. 2019. Vitamin D Supplementation and Cardiovascular Disease Risks in More Than 83 000 Individuals in 21 Randomized Clinical Trials. JAMA.