Finci ugotavljajo, da zmeren vnos holesterola, ki ga npr. zaužijemo z jajcem, ni tako nevaren, da bi lahko povzročil večje tveganje za pojav kapi. Pred tem so raziskave o holesterolu namreč kazale nasprotujoče si rezultate; nekatere trdijo, da holesterol v jajcih lahko povežemo s kapjo, druge ne.

Prehranski holesterol se nahaja v določenih živilih, serumski holesterol pa v našem organizmu. Eno jajce naj bi vsebovalo približno 200 mg holesterola.

Pri večini ljudi sicer holesterol, ki ga užijejo s prehrano, le v majhni meri vpliva na siceršnji holesterol v telesu. A to ne velja za ljudi s posebno obliko fenotipa, APOE4, ki močno vpliva na posameznikovo presnovo holesterola. To pomeni, da holesterol v prehrani lahko pri tej skupini ljudi še posebno vpliva na serumskega. Takšen fenotip je za Fince še posebej značilen, saj je podedovan, zato so za njihovo populacijo rezultati raziskave še toliko zanimivejši.

V njihovo raziskavo je bilo med leti 1984 in 1989 vključenih 1950 zdravih Fincev, starih med 42 in 60 let. Po 21 letih je bilo od vzorca s kapjo diagnosticiranih 217 moških. Študija je ugotovila, da tako prehranski holesterol kot uživanje jajc nista povezana s tveganjem za pojav kapi. To velja tudi za posameznike s posebnim fenotipom APOE4.

Za bolj trdne dokaze bi bilo potrebno rezultate preveriti na večjem vzorcu ljudi, predvsem na posameznikih z obstoječimi kardiovaskularnimi obolenji ali povečanimi tveganji za njihov razvoj.

Kanadčani pa medtem ugotavljajo, da sojine beljakovine lahko zmanjšajo endogeni holesterol. Metaanaliza 46 obstoječih študij  o vplivu beljakovin na LDL holesterol je namreč pokazala, da sojine beljakovine za približno 3 do 4 % prispevajo k zmanjševanju LDL holesterola.

Serumski holesterol delimo v dve glavni skupini, LDL in HDL holesterol. LDL holesterol imenujemo tudi »slab holesterol«, saj lahko prispeva h kopičenju holesterola na stenah arterij.

Metaanalizo so kanadski raziskovalci pripravili na podlagi siceršnjih načrtov ameriške FDA, da sojo odstrani s seznama živil, ki varujejo srce.

Vira:
Anna M Abdollahi, Heli E K Virtanen, Sari Voutilainen, Sudhir Kurl, Tomi-Pekka Tuomainen, Jukka T Salonen, Jyrki K Virtanen. 2019. Egg consumption, cholesterol intake, and risk of incident stroke in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American Journal of Clinical Nutrition.
Sonia Blanco Mejia, Mark Messina, Siying S Li, Effie Viguiliouk, Laura Chiavaroli, Tauseef A Khan, Korbua Srichaikul, Arash Mirrahimi, John L Sievenpiper, Penny Kris-Etherton, David J A Jenkins. 2019. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults. The Journal of Nutrition.