Raziskave dokazujejo, da ima vitamin D pozitivne učinke na srce in kosti. V telesu nastaja pod vplivom sončne svetlobe, dodatno pa ga lahko zaužijemo s hrano in prehranskimi dopolnili.

Višji nivo vitamina D v krvi naj bi bil povezan tudi z boljšo kapaciteto za telesno vadbo, kar ugotavljajo ameriški znanstveniki.

Kardiorespiratorna kondicija predstavlja sposobnost srca in pljuč, da med vadbo zagotavljata mišicam kisik. Najlažje se ga meri kot volumen kisika, ki ga posameznik lahko porabi med vadbo. Ljudje z večjim izmerjenim volumnom so v splošnem bolj zdravi in živijo dlje.

Povezavo med kardiorespiratorno kondicijo in vitaminom D so ameriški znanstveniki preverili na reprezentativnem vzorcu populacije ZDA, ki je vključeval testirance, stare med 20 in 49 let. Raziskavo so izvedli na podlagi študije National Health and Nutrition Survey (NHANES). Z analizo rezultatov skoraj 2000 preiskovancev so raziskovalci potrdili, da nivo vitamina D v krvi lahko poveča tudi sposobnost kardiorespiratorne kondicije.

Vnos vitamina D je še posebej pomemben za ljudi, ki živijo na območjih z manj sončne svetlobe. Pri jemanju vitamina D pa moramo ostati previdni, saj prevelike količine lahko vodijo v toksičnost, ki povzroča slabo počutje in bruhanje.

Vir: Amr Marawan, Nargiza Kurbanova, Rehan Qayyum. 2018. Association between serum vitamin D levels and cardiorespiratory fitness in the adult population of the USA. European Journal of Preventive Cardiology.