Globalni trg prehranskih dopolnil močno raste, kar je vidno tudi v Sloveniji, saj je na našem trgu po podatkih baze P3 Professional prisotnih že okoli 6000 izdelkov.

Mednarodni trg prehranskih dopolnil naj bi bil po zadnjih podatkih Nutrition Business Journal do leta 2024 vreden kar 278 milijard ameriških dolarjev. Najobsežnejši del tržne pogače trenutno prispevajo Američani, Vzhodnoevropejci jim sledimo na 7. mestu.

Znanstvene in strokovne revije ter portali vsakodnevno objavljajo nova spoznanja o vlogi prehranskih dopolnil, ki prispevajo k razvoju znanosti; naj gre za medicino, farmacijo, prehransko industrijo ali ekonomijo. Proizvajalci in tržniki prehranskih dopolnil se tako pri svojem delu srečujejo s številnimi raziskavami delovanja, kakovosti in varnosti raznolikih izdelkov.

Delo jim lahko olajša uporaba baze P3 Professional, v katero so zajeti podatki o prehranskih dopolnilih ter drugih specifičnih živilih na našem trgu strukturirani in tako omogočajo primerjave in analize. Zahtevnejši uporabniki  pa lahko naročijo analize po lastni meri, ki se navezujejo na posamezno kategorijo ali lastnost izdelkov.

Na podlagi podatkov iz baze P3 Professional lahko pripravimo analizo tudi za vas!

 

Pri delu s prehranskimi dopolnili je koristna tudi letna Analiza maloprodajnih cen prehranskih dopolnil, ki jo pripravlja Inštitut za raziskave in razvoj kakovosti (IRRK).

IRRK redno spremlja tudi odnos slovenskih lekarnarjev do prehranskih dopolnil, ki vpliva na poslovne rezultate in način dela v tem prodajnem kanalu, posredno pa tudi na uspešnost drugih prodajnih kanalov.

Nekaj rezultatov analize za leto 2016 je na voljo v glasilu Lekarniške zbornice Slovenije.

Ne glede na vrsto in temo raziskave pa je za interpretacijo rezultatov potrebno specifično znanje in razumevanje področja prehranskih dopolnil, zato so pravi profesionalci vključeni v sistem P3 Professional. Vključite se še vi in naročite svoje dostopne podatke!