Delovanje človeške mikrobiote je v zadnjih nekaj letih pogosto predmet znanstvenih raziskav. Črevesne bakterije vsakega posameznika se namreč močno razlikujejo in zato imajo s svojim delovanjem različne učinke na telo.

Švedski raziskovalci ugotavljajo, da imajo črevesne bakterije vpliv na to, kako se telo odzove na insulin in zato lahko prispevajo tudi k zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2. Mikrobiota ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 je namreč povezana s spremenjeno presnovo aminokisline histidin, ki jo zaužijemo predvsem s hrano. Z večjo količino histidina pa se spremeni tudi delovanje posebne substance, ki zmanjšuje sposobnost celic, da reagirajo na insulin. Zmanjševanje te substance torej mogoče lahko pomeni nov način zdravljenja pacientov z diabetesom tipa 2. Tovrsten način zdravljenja sicer ni ustrezen za vse bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, delu pacientov pa bi lahko ustrezal.

Vir: Ara Koh, Antonio Molinaro, Marcus Ståhlman, Muhammad Tanweer Khan, Caroline Schmidt, Louise Mannerås-Holm, Hao Wu, Alba Carreras, Heeyoon Jeong, Louise E. Olofsson, Per-Olof Bergh, Victor Gerdes, Annick Hartstra, Maurits de Brauw, Rosie Perkins, Max Nieuwdorp, Göran Bergström, Fredrik Bäckhed. 2018. Microbially Produced Imidazole Propionate Impairs Insulin Signaling through mTORC1. Cell.