Pomanjkanje mikrohranil lahko vodi do vnetij, kar še posebej negativno vpliva na ljudi z alergijami. Pomanjkanje železa pri alergikih na primer izzove še posebej buren imunski odziv. Dunajski raziskovalci so izvedli raziskavo, s katero so dokazali, da ustrezni prehranski ukrepi lahko zmanjšajo alergijske reakcije pri ljudeh, ki so nagnjeni k alergijam. To predstavlja popolnoma nov koncept terapije alergikov.

Udeleženci študije so vsakodnevno prejemali prehransko dopolnilo z železom v obliki pastile. Njihovi simptomi alergij na brezo in trave so se nato opazno zmanjšali.

Trenutna doktrina zdravljenja alergij v medicini je imunoterapija s konkretnim alergenom. Tokratna študija pa je potrjuje enako dober rezultat po dodajanju mikrohranil, ki jih alergiki prejmejo v tehnološki obliki pastil.

Vir: Tina Bartosik, Sebastian A. Jensen, Sheriene M. Afify, Rodolfo Bianchini, Karin Hufnagl, Gerlinde Hofstetter, Markus Berger, Maximilian Bastl, Uwe Berger, Elisa Rivelles, Klaus Schmetterer, Julia Eckl-Dorna, Faris F. Brkic, Erich Vyskocil, Sonja Guethoff, Anke Graessel, Matthias F. Kramer, Erika Jensen-Jarolim, Franziska Roth-Walter. Ameliorating Atopy by Compensating Micronutritional Deficiencies in Immune Cells: A Double-Blind Placebo-Controlled Pilot Study. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 2022; DOI: 10.1016/j.jaip.2022.02.028