Uživanje vsaj ene skodelice kave na dan lahko zmanjša tveganje za pojav akutne odpovedi ledvic. Redno uživanje kave ima sicer tudi druge prednosti, zmanjša možnost za pojav sladkorne bolezni tipa 2, kardiovaskularnih bolezni in bolezni jeter.

Pri akutni odpovedi ledvic gre za nenadno odpoved ledvic, ki nastane v nekaj urah ali dneh. Ledvice zato težko uravnavajo pravo količino tekočin v telesu. Simptomi bolezni so različni; premalo urina, otekanje nog, predela okoli oči, utrujenost, zasoplost, slabost.

Študijo so raziskovalci opravili na več kot 14 tisoč odraslih, ki so jih spremljali 24 let. Vmes so jih z vprašalniki večkrat povprašali po uživanju kave. Na podlagi zbranih rezultatov, demografskih podatkov, sociokulturnega statusa, vpliva življenjskega sloga in prehranskih faktorjev so ugotovili, da imajo ljudje, ki dnevno spijejo skodelico kave, 15 % manj možnosti za odpoved ledvic.

Raziskovalci predvidevajo, da razlog tiči v tem, da kofein pomaga ledvicam ohranjati bolj stabilen sistem. Izpostavljajo, da bi bilo v prihodnje potrebno proučiti tudi vpliv dodatkov kavi – mleka, sladkorja, smetane in podobnih. Upoštevati pa bodo morali tudi druge pijače s kofeinom, na primer čaj in nekatere sladke pijače.

Vir: Kalie L. Tommerdahl, Emily A. Hu, Elizabeth Selvin, Lyn M. Steffen, Josef Coresh, Morgan E. Grams, Petter Bjornstad, Casey M. Rebholz, Chirag R. Parikh. Coffee Consumption May Mitigate the Risk for Acute Kidney Injury: Results From the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Kidney International Reports, 2022; DOI: 10.1016/j.ekir.2022.04.091