Koristnost jemanja vitamina D v nosečnosti se kaže tudi v njegovi koristnosti za otroka v poznejših letih. Raziskovalci z University of Southampton so odkrili, da uživanje med nosečnostjo zmanjša možnosti za pojav atopičnega ekcema pri otrocih, starih vse do enega leta.

Študija je vključevala več kot 700 nosečnic, ki so bile razdeljene v dve skupini. Polovica jih je jemala 1000 IE vitamina D dnevno, preostala polovica pa je prejemala placebo. Izkazalo se je, da so bili otroci, ki so preko mater prejemali vitamin D, bolj zaščiteni pred pojavom dermatitisa kot otroci mater iz kontrolne skupine. Še uspešnejši pri obrambi pa so bili otroci, ki so bili dojeni vsaj en mesec po rojstvu.

Vir: Sarah El‐Heis, Stefania D’Angelo, Elizabeth M. Curtis, Eugene Healy, Rebecca J. Moon, Sarah R. Crozier, Hazel Inskip, Cyrus Cooper, Nicholas C. Harvey, Keith M. Godfrey, Nigel K Arden, Nicholas J Bishop, Andrew Carr, Elaine M Dennison, Richard Eastell, Robert Fraser, Saurabh V Gandhi, M Kassim Javaid, Stephen H Kennedy, M Zulf Mughal, Aris T Papageorghiou, Ann Prentice, Inez Schoenmakers. Maternal antenatal vitamin D supplementation and offspring risk of atopic eczema in the first 4 years of life: evidence from a randomised controlled trial. British Journal of Dermatology, 2022; DOI: 10.1111/bjd.21721