Ričkovo olje je bogato z alfa-linolensko kislino, ki predstavlja rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin. Že dolgo vemo, da so omega-3 maščobe zmanjšujejo tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni.

V finski študiji, ki je vključevala 79 Fincev, starih med 40 in 72 let, so bili vključeni posamezniki z motnjami v presnovi glukoze. Randomizirano so jih razdelili v 4 skupine, med tiste, ki so 12 tednov uživali ričkovo olje, 4-krat tedensko mastne ali puste ribe in kontrolno skupino. Pripadniki kontrolne skupine so ribe lahko uživali 1-krat tedensko. Rezultati so pokazali, da ima ričkovo olje pozitiven učinek na raven holesterola v krvi, medtem ko obe vrsti rib tega učinka nimata.

Vir: Ursula S. Schwab, Maria A. Lankinen, Vanessa D. de Mello, Suvi M. Manninen, Sudhir Kurl, Kari J. Pulkki, David E. Laaksonen, Arja T. Erkkil. 2017. Camelina Sativa Oil, but not Fatty Fish or Lean Fish Improved Serum Lipid Profile in Subjects with Impaired Glucose Metabolism – a Randomized Controlled Trial. Molecular Nutrition & Food Research.