Ženske in vegetarijanci, previdno z izoflavoni

 

Izoflavoni so prisotni v rastlinah iz družine metuljnic, najpogosteje v soji in rdeči detelji. Ker so kemijsko podobni hormonom estradiolom, so pogosto dodani tudi prehranskim dopolnilom za zmanjšanje simptomov menopavze. V okviru projekta nutrivigilance, so na NIJZ pripravili poročilo o previdnosti pri jemanju izoflavonov.

Ker so prisotni v rastlinah, največjo količino izoflavonov zaužijejo vegetarijanci oziroma vegani ter tisti, ki zaužijejo veliko sojinega mleka. V normalnih količinah izoflavoni niso nevarni, neželeni učinki pa se pojavijo pri večjih vnosih. To se zgodi predvsem pri posameznikih, ki živila z višjimi vnosi izoflavnov kombinirajo še s prehranskimi dopolnili, ki jih vsebujejo.

Izoflavoni v prehranskih dopolnilih prav tako lahko postanejo nevarni ob daljšem obdobju jemanja, na primer pri ženskah, ki želijo olajšati simptome menopavze. Po določilih Agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke se izoflavoni lahko uporabljajo v farmacevtskih oblikah z dnevnimi odmerki do 50 mg z izjemo zdravil.

V prevelikih odmerkih izoflavonov lahko pride do neželenih učinkov na delovanje ščitnice, menstrualni cikel in raven hormonov v telesu. Pri jemanju izoflavonov morajo biti še posebej pozorne ženske, ki so prebolele raka na dojkah ali raka na materničnem vratu.

Pred jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo izoflavone, se raje posvetujte s strokovnjakom v lekarni oziroma dobro preberite deklaracijo. Zaupajte le proizvajalcem, ki jih dobro poznate.

Vir: NIJZ. 2018. Izoflavoni . Dostono na: http://www.nijz.si/sl/izoflavoni