Zadnja študija na miškah, objavljena v Journal of Nutritional Biochemistry, je pokazala kar 75% zmanjšanje zamaščenosti jeter. Miške so najprej prehranjevali 16 tednov s prehrano z visokimi maščobnimi vnosi. Preiskovali so maščobne depozite v njihovih jetrih. Že samo uživanje ekstrakta zelenega čaja ali sama vadba je zmanjšala zameščenost jeter na polovico v primerjavi s kontrolno skupino. Dodatno so analizirali izločanje maščob in beljakovin z blatom in tako ugotovili, da se je pri miškah, ki so sočasno uživale izvleček zelenega čaja in bile telesno aktivne, metabolizem spremenil.

Vzrok bi lahko bili polifenoli v zelenem čaju, ki naj bi stopili v interakcijo s prebavnimi encimi. Tako naj bi preprečili razgradnjo ogljikov hidratov, maščob in beljakovin v zaužiti hrani in s tem preprečili njihovo absorbcijo. V primeru sočasne telesne vadbe pa naj bi polifenoli vplivali na ekspresijo genov, ki vplivajo na oblikovanje novih mitohondrijev.

Na ljudeh bo potrebno kombinacijo vsekakor še preiskusiti. Posebna previdnost pa je potrebna zaradi vnosa ksantinskih alkaloidov, kamor sodi poleg teina tudi kofein. To še posebej velja za srčne bolnike.

Vir: Weslie Y. Khoo, Benjamin J. Chrisfield, Sudathip Sae-tan, Joshua D. Lambert. Mitigation of nonalcoholic fatty liver disease in high-fat-fed mice by the combination of decaffeinated green tea extract and voluntary exercise. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2020; 76: 108262 DOI: 10.1016/j.jnutbio.2019.108262