Avstralski raziskovalci Univerze v Sydneyu niso našli dovolj dokazov, ki bi potrdili učinkovitost katerekoli predlagane terapije v zadnjih 19 letih. Primerjali so učinkovitost zdravil rastlinskega izvora s placebom na več kot 4000 udeležencih v več kot 50 randomiziranih kontroliranih študijah. V posameznih primerih so zdravila rastlinskega izvora dala v primerjavi s placebom celo statistično boljši rezultat, ki pa je znašal manj kot 2,5 kg in zato ni klinično relevanten.

Je pa smiselno upoštevati, da so raziskovalci izključili študije, kjer ni bila uporabljena celotna zdravilna rastlina ali je bila uporabljena kombinacija z vlakninami in beljakovinami ter kot navajajo rastlinskimi olji, pri čemer ni jasno ali mislijo maščobna ali eterična olja. Pojavi se vprašanje, kako pravzaprav raziskovalci razumejo, kaj pomeni zdravilo rastlinskega izvora in kaj pomeni prehransko dopolnilo. Takoj zatem pa seveda še, kaj je razlika med terapevtsko trditvijo in zdravstveno trditvijo.

Vir: Alison Maunder, Erica Bessell, Romy Lauche, Jon Adams, Amanda Sainsbury, Nicholas R. Fuller. Effectiveness of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Diabetes, Obesity and Metabolism, 2020; DOI: 10.1111/dom.13973