Proizvajalci prehranskih dopolnil opozarjajo, da je potrebno izdelke jemati skladno z navodili, ki so navedena na ovojnini. Kadar uživate več izdelkov hkrati ali v primeru, da vam terapevt predpiše močnejše doze izdelka, pa morate biti pri jemanju še posebej previdni, da ne pride do hujših zdravstvenih težav. Točno to se je namreč pripetilo 54-letnemu moškemu s hudo okvaro ledvic, za katero se je izkazalo, da so jo povzročili preveliki odmerki vitamina D.

Kaj se je zgodilo?

Po počitnicah, ki jih je preživel s sončenjem v Jugovzhodni Aziji, je imel velike težave z ledvicami. Po pogovoru z njim in opravljenih preiskavah so zdravniki ugotovili, da je moški po nasvetu naturopata več kot 2 leti vsakodnevno redno užival 8-12 kapljic vitamina D. Vsakodnevno je torej užil med 8000 in 12000 IU vitamina D. Posledično se je ob velikih dozah vitamina D v krvi nakopičilo tudi veliko kalcija, kar je privedlo do okvare ledvic.

Dnevna priporočena doza vitamina D pri nas znaša 20 µg, nekoliko več pa ga smejo užiti starejši ali odrasli, pri katerih zdravniki opazijo sum na morebiten pojav osteoporoze.

Vir: Bourne L. Auguste, Carmen Avila-Casado, Joanne M. Bargman. 2019. Use of vitamin D drops leading to kidney failure in a 54-year-old man. Canadian Medical Association Journal, 2019; 191 (14).