Raziskava iz univerze na Floridi ugotavlja, da kreatin pri vegetarijancih lahko izboljša možganske funkcije. Kreatin je aminokislina, ki se nahaja v mišicah in možganih ter pomaga razvijati prožne mišice. Proizvaja ga telo samo, prisoten pa je tudi v rdečem mesu in morskih sadežih ter mlečnih izdelkih. Ljudje, ki hrane iz živalskih virov ne uživajo, imajo v možganih običajno manjše ravni kreatina od ostalih.

Ameriški raziskovalci so v raziskavi primerjali rezultate vegetarijancev in ljudi, ki so vsakotedensko uživali meso. Razdelili so jih v dve skupini, in sicer tako da je ena štiri tedne vsakodnevno uživala odmerek kreatina v obliki prehranskega dopolnila, druga pa ne. Pred in po preizkusu s kreatinom so vsi testiranci opravili posebno merjenje nevrokognitivnih funkcij. Izkazalo se je, da so vegetarijanci, ki so uživali dnevno dozo kreatina, na merjenju dosegli boljše rezultate kot mesojedci.

Vir: American Physiological Society. 2019. “Dietary supplement boosts cognitive function in vegetarians: Vegetarians showed greater visual memory gains than meat eaters after taking creatine.” ScienceDaily.