Če uživamo dovolj prehranske vlaknine, lahko preprečimo debelost, pojav metabolnega sindroma in drugih sprememb v črevesju. Prehranska vlaknina namreč spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju.

Metabolni sindrom pomeni skupek znakov, ki so povezani z debelostjo, vključuje pa povečan krvni tlak, povišano raven sladkorja v krvi in količino maščobnega tkiva v predelu pasu ter nenormalno raven holesterola oziroma trigliceridov v krvi. Kadar se takšni simptomi pojavijo hkrati, se pojavi večje tveganje za pojav srčnih bolezni, kapi in diabetesa.

Debelost in metabolni sindrom povezujemo s spremembami v mikrobioti črevesja. Sodobni način prehranjevanja, ki vključuje večje količine procesirane hrane in pomanjkanje vlaknin, lahko spremeni mikrobioto in prispeva h kronični vnetni bolezni in pojavu metabolnega sindroma. Tudi prehrana z veliko maščobami slabo vpliva na mikrobioto.

V ameriški študiji so ugotovili, da inulin lahko zaščiti miši pred pojavom metabolnega sindroma ob prehranjevanju s hrano z veliko maščobami. Miši so namreč 4 tedne hranili z običajno hrano za miši z vlakninami, hrano z veliko maščobami ali hrano z veliko maščobami v kombinaciji z inulinom.

Pri miših, ki so prejemale slednjo kombinacijo, so opazili manj pridobivanja na teži in manj debelosti, ki bi se pojavila zaradi prekomernega prehranjevanja z mastno hrano. Inulin je pripomogel tudi k zmanjšanju holesterola in izboljšanju mikrobiote.

 

Vir: Jun Zou, Benoit Chassaing, Vishal Singh, Michael Pellizzon, Matthew Ricci, Michael D. Fythe, Matam Vijay Kumar, Andrew T. Gewirtz. 2018. Fiber-Mediated Nourishment of Gut Microbiota Protects against Diet-Induced Obesity by Restoring IL-22-Mediated Colonic Health. Cell Host & Microbe. 23 (1): 41.