Demenca predstavlja velik problem sodobne družbe, a je področje zdravljenja in preprečevanja še vedno precej neraziskano.

Ameriški strokovnjaki so na več kot 9.500 ljudeh, starih približno 65 let in brez diagnosticirane demence, preverjali nivo magnezija v krvi. V raziskavi so posameznike spremljali približno 8 let. V tem obdobju je bilo nekaj več kot 800 testirancev diagnosticiranih z demenco, med njimi več kot 650 z Alzheimerjevo boleznijo. Pri vseh bolnikih so zaznali prevelike ali premajhne količine magnezija.

Sklep strokovnjakov je, da različne ravni magnezija lahko vplivajo na tveganje za pojav demence. Ali bo ugotovitev lahko sčasoma pomagala pri preprečevanju bolezni, bo pokazal čas.

Za zdravo starost je zato zelo pomembno uživanje uravnotežene prehrane, tudi magnezija. Kot dober vir zanj veljajo špinača, mandlji, indijski oreščki, polnozrnata žita, jogurt in avokado.

 

Vir: Brenda C.T. Kieboom, Silvan Licher, Frank J. Wolters, M. Kamran Ikram, Ewout J. Hoorn, Robert Zietse, Bruno H. Stricker, M. Arfan Ikram. 2017. Serum magnesium is associated with the risk of dementia. Neurology.