V študiji so ovrednotili vpliv tekočega prehranskega dopolnila kot nadomestilo za keto dieto. Keto dieta se pogosto uporablja za epilepsijo, ki se ne odziva na zdravila. Vendar je keto dieta zelo omejujoča, povzroča zaprtja, nizke nivoje krvnega sladkorja, težave v črevesju, zato ni primerna za vsakogar.

Dolgo so mislili, da je ta dieta pri epilepsiji učinkovita zaradi produkcije ketonov. Sedaj pa ugotavljajo, da gre za porast v nivojih maščobnih kislin, predvsem dekanojske, ki vplivajo na zmanjšanje epileptičnih napadov.

V preiskovanem dopolnilu so preizkusili vpliv srednjeverižnih maščobnih kislin, ki vplivajo na porast dekanojske kisline. Seveda pa je raziskovalce zanimalo tudi vpliv na prebavo in sprejemljivost okusa, teksture. Spremljali pa so tudi frekvence epileptičnih napadov in paroksizmalnih dogodkov ter produkcijo ketonov.

Preiskovali so 35 otrok starih od 3 do 18 let z genetsko epilepsijo, ki se ni odzivala na zdravila in 26 odraslih bolnikov z epilepsijo, ki se ne odziva na zdravila. Dopolnilo so jemali med obroki in zmanjšali so vnos živil in pijač z rafiniranim sladkorjem. Študija je trajala 12 tednov, pri čemer so povečevali vnos prehranskega dopolnila. 25 od 35 otrok in 18 od 26 odraslih je končalo študijo. Najpomembnejši razlog za opustitev so bile prebavne težave. V povprečju so se epileptični napadi zmanjšali za 50%  in manj kot 10% udeležencev na dieti je proizvajalo signifikantno količino ketonov.

Vir: Natasha E Schoeler, Michael Orford, Umesh Vivekananda, Zoe Simpson, Baheerathi Van de Bor, Hannah Smith, Simona Balestrini, Tricia Rutherford, Erika Brennan, James McKenna, Bridget Lambert, Tom Barker, Richard Jackson, Robin S B Williams, Sanjay M Sisodiya, Simon Eaton, Simon J R Heales, J Helen Cross, Matthew C Walker. K.Vita: a feasibility study of a blend of medium chain triglycerides to manage drug-resistant epilepsy. Brain Communications, 2021; DOI: 10.1093/braincomms/fcab160