Pri ljudeh, ki so utrpeli možgansko kap, se z večjo verjetnostjo lahko pojavi demenca. Proti pešanju kognitivnih sposobnosti deluje posebna MIND dieta, ki vključuje veliko zelenjave, jagodičevja, rib in olivnega olja. S takšno vrsto prehranjevanja lahko zmanjšamo tudi tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni.

Pomembno je, da posameznik dnevno zaužije vsaj tri porcije polnozrnatih žit, poje veliko listnate in preostale zelenjave in oreškov, vsake toliko zaužije nekaj stročnic, dvakrat tedensko pa uživa tudi perutnino, jagodičevje in ribe. Priporočeno je celo uživanje kozarca vina dnevno. V takšno dieto ne sodijo rdeče meso, maslo, sir, sladice ter ocvrta in »hitra« prehrana.

Največji vpliv na delovanje možganov imajo folati, vitamin E, omega-3 maščobne kisline, karotenoidi in flavonoidi, ki jih je v mediteranski dieti veliko.

 

Vir: Rush University Medical Center. “MIND diet may slow cognitive decline in stroke survivors.”