Raziskovalci ugotavljajo, da omega-3 iz živalskih 8-krat bolj učinkovite v boju proti raku kot omega-3 iz rastlinskih virov, denimo lanenega olja.

Obstajajo tri vrste omega-3 maščobnih kislin, alfa-linolenska kislina (ALA), ki jo najdemo npr. v lanenem semenu, sojinem, konopljinem in repičnem olju, ter eikozapentaenojska (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA), ki se nahajata v ribah, algah in fitoplanktonu.

Študijo so izvedli na miših s hujšo obliko raka dojke in jih hranili z vsemi oblikami omega-3 maščobnih kislin, še preden so se v njih razvili tumorji. EPA in DHA sta se izkazali kot močnejši zaviralki tumorjev v primerjavi z ALA. Tumorje sta uspeli zmanjšati za kar 60-70 %, količino tumorjev pa za 30 %.

Uživanje omega-3 z morsko hrano je tako pri ljudeh priporočljivo tudi kot preventivni ukrep. Za zadovoljiv učinek bi morali zaužiti 2-3 porcije rib tedensko, če pa nam to ne uspe, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili z veliko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin.

 

Vir: Jiajie Liu, Salma A. Abdelmagid, Christopher J. Pinelli, Jennifer M. Monk, Danyelle M. Liddle, Lyn M. Hillyer, Barbora Hucik, Anjali Silva, Sanjeena Subedi, Geoffrey A. Wood, Lindsay E. Robinson, William J. Muller, David W.L. Ma. 2017. Marine fish oil is more potent than plant based n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of mammary tumours. The Journal of Nutritional Biochemistry.