Raziskovalci ugotavljajo, da omega-3 iz živalskih 8-krat bolj učinkovite v boju proti raku kot omega-3 iz rastlinskih virov, denimo lanenega olja.
Obstajajo tri vrste omega-3 maščobnih kislin, alfa-linolenska kislina (ALA), ki jo najdemo npr. v lanenem semenu, sojinem, konopljinem in repičnem olju, ter eikozapentaenojska (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA), ki se nahajata v ribah, algah in fitoplanktonu.
Študijo so izvedli na miših s hujšo obliko raka dojke in jih hranili z vsemi oblikami omega-3 maščobnih kislin, še preden so se v njih razvili tumorji. EPA in DHA sta se izkazali kot močnejši zaviralki tumorjev v primerjavi z ALA. Tumorje sta uspeli zmanjšati za kar 60-70 %, količino tumorjev pa za 30 %.
Uživanje omega-3 z morsko hrano je tako pri ljudeh priporočljivo tudi kot preventivni ukrep. Za zadovoljiv učinek bi morali zaužiti 2-3 porcije rib tedensko, če pa nam to ne uspe, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili z veliko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin.