Že desetletja je znano, da so višje ravni omega 3 maščobnih kislin v krvi povezane z manjšim tveganjem za srčne bolezni. Raziskovalci pa ugotavljajo, da dodajanje omega 3 maščobnih kislin k prehrani koristi le nekaterim. Pri drugih pa lahko celo sproži zvišanje trigliceridov.
Raziskovali so štiri tipe krvnih maščob: lipoproteine visoke gostote, lipoproteine nizke gostote, celokupni holesterol in trigliceride, ki so biomarkerji za kardiovaskularne bolezni. Obravnavali so podatke vzorcev 70 000 posameznikov, udeleženih v veliki kohortni študiji, ki je obravnavala genetske in zdravstvene podatke pol milijona ljudi.
Raziskovalci so vzorec razdelili v dve skupini; približno 11 000 jih je uživalo prehranska dopolnila z ribjim oljem, ostali pa ne. Potem so izvedli skeniranje genotipa vsake skupine in jih primerjali z 8 milijonov genetskih variacij. Ko so izvedli več kot 64 milijonov testov, so odkrili genetsko varianto gena GJB2. Posamezniki z AG genotipom, ki so jemali dopolnila z ribjim oljem, so znižali nivo trigliceridov. Posamezniki z AA genotipom pa se pri jemanju ribjega olja malenkost povišal nivo triglicerodov. Za GG genotip niso mogli povzeti nobenih sklepov.
V študijah učinkov bi torej morali upoštevati genotipe posameznikov.