Že desetletja je znano, da so višje ravni omega 3 maščobnih kislin v krvi povezane z manjšim tveganjem za srčne bolezni. Raziskovalci pa ugotavljajo, da  dodajanje omega 3 maščobnih kislin k prehrani koristi le nekaterim. Pri drugih pa lahko celo sproži zvišanje trigliceridov.

Raziskovali so štiri tipe krvnih maščob: lipoproteine visoke gostote, lipoproteine nizke gostote, celokupni holesterol in trigliceride, ki so biomarkerji za kardiovaskularne bolezni. Obravnavali so podatke vzorcev 70 000 posameznikov, udeleženih v veliki kohortni študiji, ki je obravnavala genetske in zdravstvene podatke pol milijona ljudi.

Raziskovalci so vzorec razdelili v dve skupini; približno 11 000 jih je uživalo prehranska dopolnila z ribjim oljem, ostali pa ne. Potem so izvedli skeniranje genotipa vsake skupine in jih primerjali z 8 milijonov genetskih variacij. Ko so izvedli več kot 64 milijonov testov, so odkrili genetsko varianto  gena GJB2. Posamezniki z AG genotipom, ki so jemali dopolnila z ribjim oljem, so znižali nivo trigliceridov. Posamezniki z AA genotipom pa se pri jemanju ribjega olja malenkost povišal nivo triglicerodov. Za GG genotip niso mogli povzeti nobenih sklepov.

V študijah učinkov bi torej morali upoštevati genotipe posameznikov.

Vir: Michael Francis, Changwei Li, Yitang Sun, Jingqi Zhou, Xiang Li, J. Thomas Brenna, Kaixiong Ye. Genome-wide association study of fish oil supplementation on lipid traits in 81,246 individuals reveals new gene-diet interaction lociPLOS Genetics, 2021; 17 (3): e1009431 DOI: 10.1371/journal.pgen.1009431