Trenutno ni zdravila za Alzheimerjevo bolezen, ki samo v ZDA prizadene več kot 5,5 milijonov ljudi. V zadnjih desetletjih pa so znanstveniki našli povezave med vzroki za sladkorno bolezen tipa II in Alzheimerjevo bolezen.

Sladkorna bolezen tipa II se pojavi, ko inzulin ni več tako učinkovit pri odstranjevanju sladkorja iz krvi, kar se pozna v visokih nivojih krvnega sladkorja, ta pa potem povzroči visoke vrednosti holesterola v krvi. Podobno dogajanje je opaziti pri Alzheimerjevi bolezni, s to razliko, da ne prizadene v taki meri celotno telo, temveč je dogajanje lokalizirano na možgane.

Alzheimerjeva in sladkorna bolezen tipa II imata torej nekatere skupne vzroke. Zato so raziskovalci začeli iskati spojine, ki bi vplivali na spremembe, ki vodijo v obe bolezni.

Ko naraste holesterol v krvi, telo zaradi rezistence na inzulin ali drugih faktorjev začne proces reverznega transporta holesterola. Specifične molekule takrat prenašajo holesterol v jetra, da se izloči iz telesa. Alipoprotein E (APOE) je eden od proteinov, ki so vključeni v reverzni transport holesterola.

APOE je tudi najmočnejši genski faktor tveganja za Alzheimerjevo bolezen in povezano demenco in neodvisni faktor tveganja za sladkorno bolezen tipa II ter srčno žilne bolezni.

Podobno zmanjšanje aktivnosti še enega transporterja holesterola, kasetnega transporterja, ki veže ATP, ABCA1 povezujejo s povečanim tveganjem za kardiovaskularne bolezni, sladkorno bolezen tipa II in Alzheimerjevo bolezen.

Povečana aktivnost ABCA1 pozitivno vpliva na inzulin in zmanjšuje vnetne procese v možganih. Začeli so z oblikovanjem majhnih molekul, ki izboljšajo funkcijo ACBA1 v telesu, obenem pa se izogiba negativnim učinkom v jetrih. Oblikovali so tudi molekulo CL2-57, ki stimulira pozitiven učinek ACBA1 na jetra in trigliceride, obenem pa je pokazala izboljšano toleranco na glukozo in občutljivost na inzulin ter zmanjšano naraščanje telesne teže.

Vir: Manel Ben Aissa, Cutler T. Lewandowski, Kiira M. Ratia, Sue H. Lee, Brian T. Layden, Mary Jo LaDu, Gregory R. J. Thatcher. Discovery of Nonlipogenic ABCA1 Inducing Compounds with Potential in Alzheimer’s Disease and Type 2 DiabetesACS Pharmacology & Translational Science, 2021; 4 (1): 143 DOI: 10.1021/acsptsci.0c00149