Fibromialgija je oblika revmatizma, pri kateri ne pride do vnetij sklepa, temveč mehkih tkiv. Bolniku povzroča hudo utrujenost in kronične bolečine v mišicah, vezeh in kitah.

Na posameznikov mikrobiom vplivajo tako prehrana, kot uživanje zdravil, fizična aktivnost in starost. Raziskovalci so nedavno ugotovili, da se bakterije v gastrointestinalnem traktu bolnikov s fibromialgijo proti pričakovanjem močno razlikujejo, saj obstaja približno 20 različnih vrst bakterij, ki so pri pacientih različno prisotne. Stopnja težavnosti nekaterih simptomov fibromialgije pa je močno povezana s prisotnostjo oz. odsotnostjo določenih bakterij posameznikovega mikrobioma. Trenutno raziskovalci še ugotavljajo, ali je prisotnost določenih bakterij v črevesju vzrok ali posledica pojava fibromialgije. Svojo raziskavo so sprva izvedli na 156 vzorcih blata, krvi, sline in urina posameznikov. Ker je fibromialgijo težko diagnosticirati, vsaka nova ugotovitev bolnikom lahko olajša življenje in diagnostiko. Raziskovalci zato napovedujejo novo študijo na drugi populaciji in upajo na čimprejšnjo potrditev svojih domnev.

Vir: Amir Minerbi, Emmanuel Gonzalez, Nicholas J.B. Brereton, Abraham Anjarkouchian, Ken Dewar, Mary-Ann Fitzcharles, Stéphanie Chevalier, Yoram Shir. 2019. Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. PAIN.