Ameriški raziskovalci so dokazali, da zgodnja izpostavljenost oligosaharidom v človeškem mleku, ki se imenujejo 2’FL, pozitivno vpliva na nevrološki razvoj dojenčkov.

V kohortni študiji so 50 mater in njihovih dojenčkov opazovali tako, da so analizirali sestavo materinega mleka, pogostnost dojenja pri 1. in 6. mesecu starosti. Kognitivni razvoj otrok so izmerili pri 24 mesecih starosti, tako da so uporabili Bayley-III lestvico, ki predstavlja standardiziran test za razvoj otrok in malčkov. Rezultati so pokazali, da je količina 2’FL v materinem mleku v prvih mesecih hranjenja povezana s signifikantno višjim kognitivnim razvojem otroka do 2. leta starosti. Vsebnost 2’FL v materinem mleku pri 6 mesecih pa ni bila več povezana z kognitivnim razvojem otroka.

Vir: Paige K. Berger, Jasmine F. Plows, Roshonda B. Jones, Tanya L. Alderete, Chloe Yonemitsu, Marie Poulsen, Ji Hoon Ryoo, Bradley S. Peterson, Lars Bode, Michael I. Goran. Human milk oligosaccharide 2’-fucosyllactose links feedings at 1 month to cognitive development at 24 months in infants of normal and overweight mothers. PLOS ONE, 2020; 15 (2): e0228323 DOI: 10.1371/journal.pone.0228323