Raziskovalci z univerze Queen Mary University of London so ugotovili, da ima vitamin D pomembno vlogo pri zdravljenju tuberkuloze. Deluje tako, da pospeši zdravljenje pri multirezistentni tuberkulozi, ki je odporna na sicer najučinkovitejša zdravila. Zdravljenje tovrstnih bolnikov naj bi potekalo tako, da bi zdravniki vitamin D dodali antibiotikom in s tem dodatno okrepili bolnikov imunski sistem, da bi se bil zmožen močneje boriti proti bacilom.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je na svetu približno 10 milijonov ljudi s tuberkulozo. Bolniki z multirezistentno obliko tuberkuloze so odporni na zdravljenje z zdravili, ki so sicer najuspešnejša pri zdravljenju te bolezni. Tuberkuloza tako letno na globalni ravni terja prek 150.000 žrtev.

Novo metodo zdravljenja z dodajanjem vitamina D so raziskovalci preizkusili na več kot 1800 pacientih s tuberkulozo v osmih državah (Združeno kraljestvo, Pakistan, Bangladeš, Indija, Indonezija, Mongolija, Gruzija in Gvineja Bissau). Kot še posebej uspešna se je ta metoda izkazala pri pacientih z multirezistentno obliko tuberkuloze. Za uvajanje vitamina D v ustaljene klinične prakse bo sicer potrebnih še nekaj dodatnih raziskav.

Vir: David A. Jolliffe, Davaasambuu Ganmaa, Christian Wejse, Rubhana Raqib, Md. Ahsanul Haq, Nawal Salahuddin, Peter K. Daley, Anna P. Ralph, Thomas R. Ziegler, Adrian R. Martineau. 2019. Adjunctive vitamin D in tuberculosis treatment: meta-analysis of individual participant data. European Respiratory Journal.