Kurkumin je naravna spojina v cimetu in kot kaže lahko pomaga pri odstranjevanju določenih virusov. Nova študija kaže, da kurkumin lahko prepreči okužbo celic s prenosljivim virusom gastroenteritisa, ki sodi v skupino alfa korona virusov, ki okužijo prašiče. V višjih dozah naj bi celo uničil virusne delce.

Trenutno ni nobene odobrene terapije za alfa korona viruse, zato je raziskava še posebej pomembna.

Da bi določili antivirusne učinke kurkumina, so raziskovalci obdelali eksperimentalne celice z različnimi koncentracijami spojine preden so jih okužili. Višje koncentracije kurkumina so zmanjšale število virusnih delcev v celični kulturi. Raziskovalci menijo, da kurkumin deluje na več načinov. Ubije ga, še preden okuži celico, vključi se v ovojnico virusa in ga s tem inaktivira, spremeni metabolizem celice tako, da prepreči virusu vstop. Učinki kažejo na velik potencial kurkumina.

Že pred tem so različni drugi raziskovalci pokazali, da kurkumin inhibira replikacijo določenih vrst virusov, npr. dengo, hepatitis B in zika virus. Spojina je pokazala tudi številne biološke učinke kot je protitumorski, protivnetni in protibakterijski, obenem pa nima veliko neželenih učinkov.

Nadaljnje študije bo treba opraviti in vivo.

Vir: Yaoming Li, Jing Wang, Yinchuan Liu, Xiang Luo, Weiqiang Lei, Lilan Xie. Antiviral and virucidal effects of curcumin on transmissible gastroenteritis virus in vitro.Journal of General Virology, 2020