Geni, povezani s staranjem, lahko pomagajo pojasniti, zakaj se ljudje različno hitro staramo. Mednarodna študija, ki je zajela genetske podatke več kot milijon ljudi, kaže, da je vzdrževanje zdravih ravni železa v krvi lahko ključ boljšega staranja in daljšega življenja.

Raziskovalci so se osredotočili na 3 merila , povezana s staranjem. To so predvidena življenjska doba, leta življenja brez bolezni in ekstremno dolgo življenje.

Biološko staranje kot hitrost propadanja naših teles v času je različno pri različnih ljudeh in vodi v različne bolezni, ki na koncu vodijo v smrt. To so na primer srčne bolezni, demenca in različne rakave bolezni.

Raziskovalci so obdelali podatke 3 javnih baz, ki so ekvivalentne študiji na 1,75 milijona življenjske dobe in več kot 60 000 dolgoživih ljudi. Našli so 10 regij v genomu, ki so povezane z  dolgoživostjo, leti življenja brez bolezni in pričakovano življenjsko dobo. V teh sklopih so našli povezave z železom v večjem številu ter ugotovili, da so geni, povezani z metabolizmom železa v krvi delno odgovorni za zdravo dolgo življenje.

Na nivo železa v krvi vpliva prehrana in nenormalno nizke koncentracije povezujejo s stanji, povezanimi s staranjem, kot so Parkinsonova bolezen, bolezni jeter in upad sposobnosti telesa, da se bori z okužbami v starosti.

Visoke koncentracije železa v krvi kot kaže skrajšujejo leta zdravega življenja. To je mogoče tudi vzrok škodljivih učinkov rdečega mesa.

Vir: Paul R. H. J. Timmers, James F. Wilson, Peter K. Joshi, Joris Deelen. Multivariate genomic scan implicates novel loci and haem metabolism in human ageing. Nature Communications, 2020; 11 (1)