Prehod nosne sluznice kaže najvišje ekspresije ACE2 proteina, ki se ga v veliki meri povezuje z povečano dovzetnostjo za COVID-19. Japonski znanstveniki so odkrili, da vnetje nosne sluznice lahko vpliva na dovzetnost za SARS-CoV-2 in pri tem ugotovili, da so kratkoverižne maščobne kisline lahko predstavljajo orodje za njegovo obvladovanje.
SARS-CoV-2 »spike« proteini vstopajo v naše celice z vezavo na protein ACE2, ki se nahaja v naših celicah. Ugotovili so, da imajo »spike« proteini SARS-CoV-2 10 do 20krat večjo afiniteto za vezavo na ACE2 kot SARS-CoV. Nedavne študije kažejo, da imajo COVID-19 bolniki z rhinosinuzitizom (vnetjem nosne sluznice) manjše tveganje za hospitalizacijo. Kratkoverižne maščobne kisline, ki jih proizvaja mikrobiota v našem črevesju, imajo pozitivne učinke tako pri alergijah kot pri virusnih okužbah.