Raziskovalci so z meta analizo sistematično pregledali 38 randomiziranih kontroliranih študij omega 3 maščobnih kislin in ugotovili, da izboljšajo kardiovaskularne izide. Rezultati so pokazali signifikantno zmanjšanje kardiovaskularnih tveganj v študijah EPA bolj kot v dopolnilih s kombinacijo EPA in DHA.
Skupno so analizirane študije vključile 149 000 udeležencev. Raziskovalci so ovrednotili kardiovaskularne izide, vključno s smrtnostjo, krvavenji in atrijsko fibrilacijo. V celoti gledano omega 3 maščobne kisline zmanjšajo kardiovaskularne smrtnosti in izboljšajo izide, pri čemer je EPA pokazala večja relativna znižanja v primerjavi z mešanico EPA in DHA.
Obstajajo torej ključne razlike med EPA in DHA, čeprav gre v obeh primerih za omega 3 maščobne kisline, npr. njihove kemijske lastnosti vplivajo na njihovo stabilnost in jakost delovanja na molekule holesterola in celične membrane.