Uživanje kofeina, ne glede na njegov vir, naj bi izničilo posledice vnosa visoko maščobnih diet z veliko sladkorja. Ne glede na to ali gre za kofein iz mate čaja, sintetičen kofein ali običajno kavo naj bi le-ta posegel v modulacijo lipogenih encimov tako v adipoznem tkivu kot v jetrih. Posledično naj bi se zmanjšala sinteza in akumulacija trigliceridov in adipoznega tkiva. Podatki raziskovalcev npr. kažejo na 16% izgubo teže in 22% nižji delež maščobnega tkiva v študiji na podganah, ki so uživale mate čaj.

Pri tem je vsebnost kofeina v običajnih skodelicah od 65 do 130 miligramov kofeina, medtem ko je v običajno postreženih kavah 30 do 300 miligramov kofeina.

Preiskovane podgane so za 4 tedne podvrgli prehrani s 40% maščob, 45% ogljikovih hodratov in 15% proteinov ter ekvivant kofeina, ki ga ljudje spijemo s 4 skodelicami na dan.

Pa vendar ne smemo pozabiti na druge učinke kofeina na naš organizem, še posebno na srce in ožilje. Zato se je potrebno vnosom več kot skodelico ali dve kave na dan izogibati, še posebno če niste popolnoma zdravi. Prav tako ne pozabite, da se vnosi kofeina iz različnih živil seštevajo.

Več lahko preberete v originalnem viru:
Fatima J. Zapata, Miguel Rebollo-Hernanz, Jan E. Novakofski, Manabu T. Nakamura, Elvira Gonzalez de Mejia. Caffeine, but not other phytochemicals, in mate tea (Ilex paraguariensis St. Hilaire) attenuates high-fat-high-sucrose-diet-driven lipogenesis and body fat accumulation. Journal of Functional Foods, 2019; 103646 DOI: 10.1016/j.jff.2019.103646