Študija dveh univerz, in sicer Chalmers University of Technology in Umeå University, je pokazala različne vplive filtirane in kuhane kave na razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Uspelo jim je identificirati biomarkerje v krvi preiskovancev, ki so pokazali, kakšne vrste kavo so uživali. Rezultati so pokazali, da filtrirana kava znižuje tveganje za razvoj diabetes tipa 2 za kar 60%. Pogoj pa je, da zaužijemo vsaj dve do tri skodelice kave na dan. V isti študiji so pokazali, da uživanje kuhane kave nima nobenega vpliva na tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Raziskava kaže, da naj bi se diterpeni iz kave, ki sicer povzročajo težave s srcem in ožiljem, na filtru ujeli. Skozenj pa naj bi nemoteno prehajali tako kofein kot različne fenolne substance.

Pa vendar s kavo ne gre pretiravati, še posebno če imate težave s srcem oziroma ožiljem nasploh. Za več kot skodelica ali dve na dan se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Več lahko preberete v originalnem viru:
L. Shi, C. Brunius, I. Johansson, I.A. Bergdahl, O. Rolandsson, B. Guelpen, A. Winkvist, K. Hanhineva, R. Landberg. Plasma metabolite biomarkers of boiled and filtered coffee intake and their association with type 2 diabetes risk. Journal of Internal Medicine, 2019; DOI: 10.1111/joim.13009