Mineralna gostota kosti se pri človeku oblikuje vse do zgodnje stopnje odraslosti, nato pa se popolnoma ustavi. Še posebej dojenčki morajo v prvem letu svojega življenja zato uživati velike količine kalcija, ki ga dobijo z materinim mlekom.

Študija raziskovalcev z Univerze v Alberti je pokazala novo odkritje, ki bo lahko pripomoglo tudi k zdravljenju osteoporoze ali ostalih bolezni kosti pri starejših ljudeh. Identificirali so namreč posebne kanale za absorpcijo kalcija v spodnjih dveh tretjinah tankega črevesa pri »dojenih« miših. Dosedanje raziskave so pokazale, da se pri odraslih sesalcih največ kalcija absorbira v zgornjem delu tankega črevesja, novo odkritje pa je pokazalo, da je pri mladičih situacija drugačna.

Vir: Megan R. Beggs, Justin J. Lee, Kai Busch, Ahsan Raza, Henrik Dimke, Petra Weissgerber, Jutta Engel, Veit Flockerzi, R. Todd Alexander. 2019. TRPV6 and Cav1.3 Mediate Distal Small Intestine Calcium Absorption Before Weaning. Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.