Finci ugotavljajo, da je uživanje holina povezano z zmanjšanim tveganjem za pojav demence. Že nekaj časa pa se holin uporablja v medicini za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni v zgodnji fazi.

Finska študija, izvedena na več kot 2500 finskih moških, starih med 42 in 60 let, je pokazala, da se tveganje za demenco zmanjša za kar 28 % pri moških, ki uživajo zadostne količine fosfatidilholina. Uživanje holina ne vpliva le na demenco, temveč prispeva tudi k boljšim kognitivnim lastnostim posameznika. Na podlagi prehranskih dnevnikov sodelujočih testirancev so raziskovalci ugotovili, da največ fosfatidilholina posamezniki zaužijejo iz jajc (39%) in mesa (37%).

Vir: Maija P T Ylilauri, Sari Voutilainen, Eija Lönnroos, Heli E K Virtanen, Tomi-Pekka Tuomainen, Jukka T Salonen, Jyrki K Virtanen. 2019. Associations of dietary choline intake with risk of incident dementia and with cognitive performance: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American Journal of Clinical Nutrition.