Iz ameriške univerze v Michiganu prihaja zanimiva raziskava o učinkovitosti prehrane in rekreacije na kostno gostoto in moč. Največjo kostno maso dosežejo mladi do začetka 20. let, nato pa masa začne upadati. Raziskovalci pa so ugotovili, da ima na stanje kosti večji vpliv način prehrane kot pa telesna vadba.

Dolgoročno uživanje hrane, bogate z minerali, ima lahko vpliv na kostno maso in moč. Takšen sklep je pokazala raziskava na miših, katerih kostno maso so preverjali po 8 tednih vadbe oz. 8 tednih ustreznega prehranjevanja in nato 8 tednov po koncu treningov.

Doslej so raziskovalci predvidevali, da je za zdravje kosti najboljša kombinacija tako hrane kot rekreacije, a tokratna študija večjo težo pripisuje prehrani.

Za konkretne sklepe o učinkih pri ljudeh bo potrebno počakati še na kakšno drugo raziskavo, nekaj izhodišč pa raziskovalci vseeno poznajo.

Vir: Michael A. Friedman, Robert P. Szczepankiewicz, David H. Kohn. 2018. Combined mineral-supplemented diet and exercise increases bone mass and strength after eight weeks and maintains increases after eight weeks detraining in adult mice. PLOS ONE.