Ameriški raziskovalci so ugotovili, da omega-3 maščobne kisline lahko preprečijo razvoj tumorjev in širjenje rakavih celic. Raziskovalci sklepajo, da taki učinki nastanejo zaradi protivnetnih učinkov omega-3 in njihove vloge pri imunskem sistemu telesa.

Za potrebe raziskave so raziskovalci proučevane miši razdelili v dve skupini. Ena skupina je uživala rastlinsko hrano, bogato z omega-6 maščobnimi kislinami, druga pa ribje olje, ki vsebuje omega-3 maščobne kisline. V miši so nato injicirali rakave celice 4T1, ki povzročajo agresivne tumorje v dojkah. Za tovrstne celice je značilno, da se iz dojk premikajo na druge dele telesa, npr. kosti, pljuča in jetra. Miši so nato proučevali nadaljnjih 35 dni.

Rezultati so pokazali, da se je razvoj tumorjev upočasnil  pri miših s prehrano, bogato z omega-3. Po 35 dneh so bili tumorji za polovico manjši od tistih pri miših z drugačno prehrano. Miši, hranjene z omega-3, so živele dlje, pri nekaterih pa se rak dojk sploh ni pojavil. Pri skupni, ki se je prehranjevala z bogatimi dozami omega-3, se je pojavilo tudi več T-celic, ki pomagajo imunskemu sistemu, obenem pa se je pojavljalo tudi manj vnetij.

Študija torej nakazuje potencialno terapevtsko vlogo dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin pri nadziranju rasti in širjenja tumorjev, za konkretnejše rezultate pri ljudeh pa bo potrebno še počakati.

Vir: Saraswoti Khadge, Geoffrey M. Thiele, John Graham Sharp, Timothy R. McGuire, Lynell W. Klassen, Paul N. Black, Concetta C. DiRusso, Leah Cook, James E. Talmadge. 2018. Long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids decrease mammary tumor growth, multiorgan metastasis and enhance survival. Clinical & Experimental Metastasis.