Na problem staranja prebivalstva se pogosto osredotoča tudi znanost. Zdravo staranje namreč pomeni življenje posameznika brez kroničnih bolezni in z dobro fizično ter psihično kondicijo.

Američani so tako ugotovili, da k zdravemu staranju lahko pripomorejo tudi omega-3 maščobne kisline.

Raziskovalci so v študijo vključili več kot 2.600 ameriških odraslih, ki so sodelovali v raziskavi o kardiovaskularnem zdravju med letoma 1992 in 2015. Povprečna starost obravnavnih v vzorcu je bila 74 let. V krvi posameznikov so preverjali vsebnost maščobnih kislin EPA, DHA in DPA, ki jih večinoma najdemo v morski hrani ter ALA, ki jo najdemo v rastlinah, npr. v oreščkih, semenih in zelenolistni zelenjavi. Ugotovili so, da ima le 11 % sodelujočih izkušnjo z zdravim staranjem, to pomeni, da nimajo kroničnih bolezni ter drugih fizičnih in psihičnih težav. Rezultati so pokazali, da večja količine omega-3 maščob v krvi lahko za kar 24 % zmanjša tveganje za nezdravo staranje.

Omenjena observacijska študija je le informativne narave, zato bo potrebnih še več raziskav, da se bodo sklepi ameriških raziskovalcev tudi uradno potrdili.

Vir: Heidi TM Lai, Marcia C de Oliveira Otto, Rozenn N Lemaitre, Barbara McKnight, Xiaoling Song, Irena B King, Paulo HM Chaves, Michelle C Odden, Anne B Newman, David S Siscovick, Dariush Mozaffarian. 2018. Serial circulating omega 3 polyunsaturated fatty acids and healthy ageing among older adults in the Cardiovascular Health Study: prospective cohort study. BMJ.