Nekatere vrste rib živijo izključno v ribnikih, ki jih napolni deževje in ki ob času pomanjkanja dežja enostavno izparijo. Ribe so se na takšno pomanjkanje vode prilagodile tako, da njihovi zarodki lahko preživijo v stanju mirovanja tudi v pogojih suše.

Raziskovalci z univerze Portland State so tako ugotovili, da ima na proces mirovanja zarodkov pomemben vpliv vitamin D, ki lahko sproži razvoj zarodkov ali pa ga začasno zaustavi, kar je pomemben vidik za celotno skupino vretenčarjev.

Novo spoznanje Američanov bo tako lahko pripomoglo k boljšemu razumevanju stanja mirovanja pri živalih in na mehanizme, ki ga uravnavajo. Poznavanje sistemov, ki uravnavajo fiziološka stanja, kot je npr. mirovanje, pa bo koristno tudi za človeka, saj pomagajo razumeti dogajanje na molekularni ravni ob primeru ekstremnega hladnega šoka ali kapi.

Vir: Amie L. T. Romney, Erin M. Davis, Meranda M. Corona, Josiah T. Wagner, Jason E. Podrabsky. 2018. Temperature-dependent vitamin D signaling regulates developmental trajectory associated with diapause in an annual killifish. Proceedings of the National Academy of Sciences.