Pri obdelavi in praženju kavnih zrn proizvajalci običajno zavržejo odpadle luščine. Marsikdo ne ve, da se v njih skriva prava zakladnica koristnih fenolov, ki pripomorejo k preprečevanju celičnih vnetij ter boljši absorpciji glukoze. Kot del prehrane posamezniku lahko pomagajo pri preprečevanju kroničnih bolezni, ki so povezane z debelostjo, npr. diabetesom tipa 2 ali kardiovaskularnih bolezni.

Uporaba lupin pa nima le koristnega učinka za zdravje, temveč ima tudi velik ekološki pomen. Vsako leto se proizvede 43.000 ton odpadlih luščin, ki predstavljajo okoljski problem. Ponovna uporaba vsekakor predstavlja smiselno rešitev.

Vir: Miguel Rebollo-Hernanz, Qiaozhi Zhang, Yolanda Aguilera, Maria A. Martín-Cabrejas, Elvira Gonzalez de Mejia. 2019 Phenolic compounds from coffee by-products modulate adipogenesis-related inflammation, mitochondrial dysfunction, and insulin resistance in adipocytes, via insulin/PI3K/AKT signaling pathways. Food and Chemical Toxicology.