BCAA aminokisline so priljubljene za uživanje med bodibuilderji, dvigovalci uteži in ostalimi, ki želijo pridobiti več mišične mase. Strokovnjaki z univerz Exeter in Birmingham so v svoji raziskavi ugotovili, da je možno dodatno izboljšati učinke na povečanje mišične mase z uživanjem priljubljene kombinacije aminokislin BCAA, v katero sodijo levcin, isolevcin in valin,

Čeprav uživanje BCAA aminokislin pripomore h graditvi mišic pri posameznikih po vadbi z utežmi, v kombinaciji omenjenih treh aminokislin manjkajo esencialne aminokisline, ki ob sočasnem zaužitju dodatno prispevajo k stimulaciji mišične rasti.

Zgolj jemanje BCAA torej ni najboljši način za optimiziranje rasti mišic pri dvigovanju uteži. Boljše učinke so strokovnjaki zaznali ob sočasnem jemanju esencialnih aminokislin intaktnih proteinov ali drugih makrohranil.

Kaže, da pomanjkanje zadostnih količin esencialnih aminokislin omeji odziv po vadbi.

Vir: Sarah R. Jackman, Oliver C. Witard, Andrew Philp, Gareth A. Wallis, Keith Baar, Kevin D. Tipton. Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans. Frontiers in Physiology, 2017; 8.