Britanci ugotavljajo, da imajo ženske z večjim vnosom omega-3 maščobnih kislin bolj raznoliko mikrobioto. To pa pomeni številne koristi za zdravje, tj. od manjšega tveganja za pojav diabetesa in debelosti do zmanjšane možnosti za pojav vnetnih bolezni črevesja, npr. kolitisa in Crohnove bolezni.

Raziskavo so britanski raziskovalci izvedli na več kot 800 dvojčicah v srednjih ali poznejših letih, pri katerih so z vprašalniki preverjali dnevne vnose omega-3 in testirali delovanje črevesja. Ugotovili so, da večji vnos omega-3 pomeni tudi bolj raznoliko mikrobioto.

Vir: Cristina Menni, Jonas Zierer, Tess Pallister, Matthew A. Jackson, Tao Long, Robert P. Mohney, Claire J. Steves, Tim D. Spector & Ana M. Valdes. 2017. Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women. Scientific Reports.