Najnovejše študije so izvedene na miškah, pa vendar. Ugotovili so, da naj bi visokoproteinske diete prispevale k številčnejšim oblogam v arterijah. Poleg tega pa naj bi nestabilne obloge utrdile. Vse skupaj pa pomeni večje tveganje za srčne zastoje.

V raziskavi so potrojili vnos beljakovin v sicer tudi visoko maščobni dieti, da bi se obloge hitreje razvile. Tako hranjene miške so razvile so do 30% več oblog kot miške, ki so prejemale enako dieto brez visokega vnosa proteinov, čeprav niso dobile na teži. Vzrok naj bi bil v makrofagih, za katere postanejo obloge v visoko beljakovinski dieti neke vrste pokopališča in tako te obloge na stenah arterij utrdijo. Posebno nevarni sta aminokislini levcin in arginin, ki zmanjšata sposobnost makrofagov za »čiščenje«, zato le-ti hitreje umrejo.

Vir: Xiangyu Zhang, Ismail Sergin, Trent D. Evans, Se-Jin Jeong, Astrid Rodriguez-Velez, Divya Kapoor, Sunny Chen, Eric Song, Karyn B. Holloway, Jan R. Crowley, Slava Epelman, Conrad C. Weihl, Abhinav Diwan, Daping Fan, Bettina Mittendorfer, Nathan O. Stitziel, Joel D. Schilling, Irfan J. Lodhi, Babak Razani. High-protein diets increase cardiovascular risk by activating macrophage mTOR to suppress mitophagy. Nature Metabolism, 2020; 2 (1): 110 DOI: 10.1038/s42255-019-0162-4