Pegasti badelj (Silybum marianum) sodi med zdravilne rastline. Na trgu najdemo številna prehranska dopolnila, ki ga vsebujejo kot glavno sestavino. Največkrat se nahaja v tehnološki obliki kapsul, najdemo pa ga lahko tudi v obliki tekočine (npr. sirupa, soka) ali prahu. Kot sestavina v dopolnilih je najpogosteje uporabljen izvleček iz plodu rastline, mnogi pa ga uporabljajo za preprečevanje in lajšanje jetrnih obolenj oziroma za razstrupljanje.

Čeprav naj bi bila vsa prehranska dopolnila varna za uporabo, pa se moramo zavedati, da gre za koncentrirane vire hranil, ki ne smejo imeti zdravilnih učinkov. Uživamo jih lahko kot dopolnilo redni prehrani. Če pa uporabljamo nekaj za zdravljenje, moramo pomisliti tako na diagnozo kot tudi varnost zdravila in ne le na njegovo učinkovitost. Pomembno je, da se držimo navodil proizvajalca oziroma, da se prej prepričamo, ali določen izdelek naše telo res potrebuje.

V preteklem letu smo tudi v Sloveniji zabeležili primer, ko je bila bolnica z NASH jetrno cirozo zaradi uživanja pegastega badlja, ki je izzval pojav toksičnega hepatitisa, hospitalizirana na Kliničnem oddelku za gastroenterologijo (KOGE) Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Pacientka je preživela po opravljeni nujni transplantaciji jeter (Buh in Letnik, 2019).

Zaradi neustrezne rabe izdelka se lahko zgodi, da pri uživanju katerega koli prehranskega dopolnila pride do neželenih učinkov. Če se pojavijo, svetujemo, da svojo situacijo čim prej sporočite Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje ali kateri koli od nutrivigilančnih lekarn in tako poskrbite, da se podoben dogodek ne zgodi tudi komu drugemu. Pred uživanjem prehranskih dopolnil pa se je priporočeno posvetovati z usposobljenimi strokovnjaki v lekarni.

Vir: Buh, A. in Letnik, S. 2019. Urgentna medicina – Izbrana poglavja. 26. Mednarodni simpozij o urgentni medicini, zbornik (ur. Rajko Vajd, Marko Gričar). Portorož: Slovensko združenje za urgentno medicino.