Pravilno prehranjevanje lahko koristi tudi pri psihičnih boleznih, saj pomaga zreducirati simptome psihoz v njihovih zgodnjih stanjih.

Britanski raziskovalci so proučili podatke iz 8 različnih neodvisnih kliničnih študij, ki so vključevale obravnavo 457 testirancev z začetnimi stanji psihičnih bolezni, npr. shizofrenije.

Poleg običajnega zdravljenja mladi ljudje lahko svoje mentalno zdravje izboljšajo tudi s prehranskimi dopolnili. Mednje sodi npr. tavrin, aminokislina, ki jo lahko najdemo v školjkah in puranjem mesu. Dopolnjevanje prehrane s 4 g tavrina dnevno se je namreč izkazalo kot uspešno, saj so se simptomi psihoz zmanjšali v 12 tednih.

Poleg tavrina koristno delujeta tudi n-acetil cistein in vitamin C, še posebej pri pacientih z visoko stopnjo oksidativnega stresa.

Cilj raziskovalcev je razviti prehransko dopolnilo, ki bo vsebovalo vse potencialno koristne sestavine.

 

Vir: Joseph Firth, Simon Rosenbaum, Philip B. Ward, Jackie Curtis, Scott B. Teasdale, Alison R. Yung, Jerome Sarris. 2018. Adjunctive nutrients in first-episode psychosis: A systematic review of efficacy, tolerability and neurobiological mechanisms. Early Intervention in Psychiatry.