Britansko Združenje za standarde v oglaševanju intenzivno posreduje na področju korektnega oglaševanja zdravstvenih trditev. Letos so se soočili z več primeri oglaševanja prehranskih dopolnil z zavajajočimi zdravstvenimi trditvami, ki nemalokrat preidejo celo v terapevtske.

Eden izmed obravnavanih oglaševalcev je v svojem promocijskem materialu trdil, da izdelek z vitaminom A, cinkom in luteinom izboljša zdravje oči posameznika, ki uživa tovrstno prehransko dopolnilo. Ker je s tem kršil kodeks oglaševanja, je britansko Združenje za standarde v oglaševanju (ang. Advertising Standards Authority oz. krajše ASA) prepovedalo nadaljnjo uporabo takšnih zavajajočih oglasov.

Podobno se je drug proizvajalec skliceval na delovanje kurkume v svojem prehranskem dopolnilu kot koristne za zdravje sklepov. Čeprav je trditev trenutno na seznamu zdravstvenih trditev, ki so »na čakanju«, torej nekje vmes med odobrenimi in neodobrenimi, pa je Združenje njeno uporabo prepovedalo, saj proizvajalec nima oprijemljivih dokazov, ki bi trditev podprli.

Na področju Evropske unije se pri komuniciranju zdravstvenih trditev namreč lahko uporablja in natančno navaja le tiste trditve, ki jih je odobrila Evropska komisija. Britansko Združenje za standarde v oglaševanju zelo aktivno spremlja dogajanje na trgu in v primerih kršitev tudi dejansko ukrepa. Lahko so nam vzor.