Danski raziskovalci so prišli do ugotovitve, da hrana, bogata s flavonoidi, lahko ščiti pred pojavom raka in srčnih obolenj. To velja še posebej za rizične skupine ljudi z večjim tveganjem za pojav kroničnih bolezni. Mednje sodijo na primer kadilci in ljudje, ki prekomerno uživajo alkohol.

Rezultate so pridobili na podlagi 23 let trajajoče kohortne študije, ki je obravnavala prehranjevalne navade več kot 53.000 Dancev.

S flavonoidi bogata živila so na primer jabolka in čaj. Ljudje, ki jih uživajo zmerno ali pogosto, se boleznim na ta način torej morda lahko izgonejo, a strokovnjaki na tem mestu poudarjajo pomen abstinence, ki je v povezavi s prekomernim pitjem alkohola in kajenjem še vedno na prvem mestu.

Koristen učinek naj bi dosegli z uživanjem vsaj 500 mg flavonoidov na dan, ki pa jih moramo pridobiti iz različnih virov. Dobro dnevno dozo flavonoidov tako na primer najdemo v skodelici čaja, jabolku, pomaranči, 100 g borovnic in 100 g brokolija.

Vir: Nicola P. Bondonno, Frederik Dalgaard, Cecilie Kyrø, Kevin Murray, Catherine P. Bondonno, Joshua R. Lewis, Kevin D. Croft, Gunnar Gislason, Augustin Scalbert, Aedin Cassidy, Anne Tjønneland, Kim Overvad, Jonathan M. Hodgson. 2019. Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort. Nature Communications.