Pri uživanju rib in prehranskih dopolnil na podlagi ribjih olj se že vrsto let postavlja vprašanje o tveganju zaradi uživanja težkih kovin, še posebno živega srebra. V zadnji študiji pa se je pokazalo, da otroci mater, ki so med nosečnostjo redno uživale ribe 1x do 3x na teden, boljši metabolični profil in to ne glede na izpostavljenost živemu srebru kot otroci mater, ki niso tako redno uživale rib ali pa celo sploh ne. Zmerno število obrokov z ribami je po eni strani dovolj, da zadosti potrebe po dragocenih omega 3 maščobnih kislinah, po drugi strani pa je omejen vnos težkih kovin.

Raziskovalci so delali na vzorcu 805 parov mater in otrok iz 5 evropskih držav. Med nosečnostjo so preverjali, kolikokrat ženske uvrstijo ribe na svoj jedilnik, obenem pa so preverjali izpostavljenost živemu srebru. V starosti od 6 do 12 let so otroke klinično pregledali in na podlagi meritev izračunali njihov metabolični sindrom. Pokazalo se je, da pretirano, vsakodnevno uživanje rib ni koristno prav zaradi onesnaževalcev. Dva do trikrat na teden je prava frekvenca za ribe na jedilniku. Vsebnost živega srebra namreč zniža metabolični sindrom, povezan z nižjimi koncentracijami protivnetnih citokinov in adipokinov pri otrocih.

Vir: Nikos Stratakis, David V. Conti, Eva Borras, Eduardo Sabido, Theano Roumeliotaki, Eleni Papadopoulou, Lydiane Agier, Xavier Basagana, Mariona Bustamante, Maribel Casas, Shohreh F. Farzan, Serena Fossati, Juan R. Gonzalez, Regina Grazuleviciene, Barbara Heude, Lea Maitre, Rosemary R. C. McEachan, Ioannis Theologidis, Jose Urquiza, Marina Vafeiadi, Jane West, John Wright, Rob McConnell, Anne-Lise Brantsaeter, Helle-Margrete Meltzer, Martine Vrijheid, Leda Chatzi. Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in ChildrenJAMA Network Open, 2020; 3 (3): e201007 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.1007